С интервюто си с принцеса Даяна през 1995 г., излъчено по Би

...
С интервюто си с принцеса Даяна през 1995 г., излъчено по Би
Коментари Харесай

Човекът, който измами принцеса Даяна и злепостави Майкъл Джексън

С изявлението си с принцеса Даяна през 1995 година, излъчено по Би Би Си, журналистът Мартин Башир направи същински удар. Днес той е във вихъра на абсурда, означават медиите по целия свят. Вчера английският в. " Телеграф " написа, че той си е служил с машинация и е нарушил журналистическата нравственос, с цел да склони принцеса Даяна да даде разочбличаващо изявление. В него тя съобщи, че в брака и с Чарлз участват трима души, намеквайки за връзката му с Камила Паркър-Боулз. Зрителите на изявлението тогава за 23 милиона. 

Би Би Си разгласи през предишния ноември, че ще проведе независимо следствие по случая, което беше поверено на някогашния член на Върховния съд Джон Дайсън и бе приветствано от сина на принцесата, принц Уилям. Башир е разследван и по-рано, от Тони Хол, който по-късно стана общоприет шеф на Би Би Си - само че той съобщи, че журналистът е бил " почтен " и " честен мъж ". Сега Дайсън окачестви неговото следствие като " проблематично " и " печално неефективно ". 

Сега към този момент е ясно, че репортерът е фалшифицирал документи, които е показал на брата на Даяна Чарлз Спенсър. Башир съумя да се отдръпна от дейна активност преди дни, цитирайки здравни проблеми, и по този начин да избегне най-големия срам. От 2016 до 2021 година той отразяваше религиозни тематики за Би Би Си, откакто преди два двукратно е уволняван от малките екрани в Съединени американски щати. 

Междувременно стана ясно, че по сходен метод безскрупулният кореспондент е злепоставил и артиста Майкъл Джексън. Той взе изявление от Краля на попа за документален филм, пуснат на екран през 2003 година от ITV. Според някогашния управител на Джако - Дитер Визнър, точно този филм постепенно е довел до гибелта на артиста, умрял от свръхдоза медикаменти през 2009 година

Впечатлен от работата на Башир с Даяна, илюзионистът Ури Гелер подсказал на Майкъл Джексън концепцията да отговори на въпросите на журналиста, с цел да усъвършенства имиджа си, засенчен от първи клюки за полови експанзии над деца. Така се стигнало до продукцията " Да живееш с Майкъл Джексън " - която обаче, вместо да усъвършенства изсветли образа на артиста, го представяла като чудноват отшелник. Тогава Джако се оплакал пред английския медиен регулатор и обвинил Башир, че го демонстрира в изопачена светлина.  " Това го умъртви ", казва Визнър. Според него попзвездата стартира да злоупотребява с лекарства точно в нощта на излъчването на документалния филм. 

Мартин Башир е роден в Лондон през 1963 година, а родителите му са пакистанци. В кариерата си има и други знакови изявленията, като това с Луиз Удуърд - млада английска бавачка, наказана в САЩ за непредумишлено ликвидиране на бебе, поверено на грижите ѝ, или пък изявлението с петима обвинени, че са умъртвили през 1995 година заради расистки претекстове цветнокожия тийнейджър Стивън Лоурънс.

През 2008 година той е отхвърлен от новинарска емисия на NBC заради груби и сексисти мнения за колежка, изречени по време на публична вечер. Пет години по-късно той е отхвърлен и след това подава оставка и от MSNBC заради обидни думи по адрес на губернатора и претендент за вицепрезидент на Съединени американски щати Сара Пейлин. След като тя съпоставя американския федерален дълг с иго, Мартин Башир я назовава " идиотка от международна класа " и прибавя, че тя " заслужава някой да се облекчи в устата ѝ ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР